Masterclass rouw voor HSP 18 juni 2021 9.30 uur

Rouwen doe je op jouw manier

Organisator: Annelyn de Boer

Presentatie: Leoniek van der Maarel

Maaike: Ik voel me van binnen zo vaak nog verdrietig maar van buiten ziet niemand het aan me en hoor ik vaak dat ik er zo goed uit zie. Er zijn nog maar weinig mensen in mijn omgeving die vragen aan me hoe het met me gaat en ik voel me opgesloten in mezelf met al mijn gevoelens. Ik mis mijn man nog iedere dag ook al zijn we al een jaar verder en ik ben bang dat dit gevoel niet meer weggaat en ik nooit meer écht kan genieten en voluit kan leven. Ik heb zelfs het gevoel dat het erger wordt.

Maaike deelt haar angst met mij. Ze heeft het gevoel dat ze er helemaal alleen voorstaat en dat het niet opschiet, sterker nog ze ervaart dat haar verdriet en andere emoties regelmatig zelfs erger worden. Ik hoor vaak dat mensen bang zijn dat ze alleen nog maar oppervlakkige genietmomenten zullen hebben maar niet meer ten volle kunnen leven en blij zijn.

 

In de masterclass zal ik je daar meer over vertellen, hoe zo’n proces van rouw er uit kan zien. Ieder mens rouwt sowieso op z’n eigen manier, want ieder zoekt daarin zijn eigen weg.

Wat is goed rouwen? 

Een vraag die ik regelmatig krijg, is ‘rouw ik wel goed’? Dat is moeilijk te zeggen. Want wat voor jou werkt, is misschien voor iemand anders niet goed.

Wat ik als therapeut in de gaten houd, is of mensen de ‘heen en weer beweging’ blijven maken tussen de verlieskant en de herstelkant. Dat betekent dat je de ene keer bezig bent met het verlies en je bijvoorbeeld het gevoel kan hebben dat je er helemaal in ondergedompeld bent. En op andere momenten ben je met het herstel bezig en ben je bijvoorbeeld blij als de zon op je schijnt en je narcissen de grond uit ziet komen of dat je kind een mooie tekening heeft gemaakt. De afwisseling tussen die twee kanten maakt dat het (redelijk) hanteerbaar blijft en je in balans kunt komen en blijven.

Leren verdragen wat onverdraaglijk lijkt

“Rouw verweven in je leven en hoe ‘Lutografie’ -het schrijven over je rouw- jou als HSP daarbij kan helpen”

Rouwen is keihard en vaak eenzaam werken. De gemiddelde HSP voelt zich vaak al meer alleen doordat er zo weinig mensen écht begrijpen wat er zich ten diepste in jou als HSP afspeelt. Luto (rouw) grafie (vastleggen) kan jou daarbij mogelijk helpen. Leoniek van der Maarel, heeft deze prachtige manier ontwikkeld, waarmee ze vele mensen online steunt en verder helpt in het verweven van rouw in hun leven. Rouw verwerken is best lastig… alsof het klaar moet zijn na een tijd. Leoniek geeft hier een andere kijk op.
Door te schrijven over je rouw en op afstand naar je eigen verhaal te kijken ontstaat vaak meer inzicht, meer begrip naar jezelf over wat er gebeurd is waardoor het verlies beter geïntegreerd kan worden in het vervolg van je leven. De rijke herinneringen staan centraal. Voor een HSP komt alles versterkt binnen, het blijft langer ‘hangen’ en de verwerkingstijd is daardoor ook (vaak) langer. Het grote voordeel van deze methode is dat je het op je eigen tempo kunt doen en zo uitgebreid als je zelf wilt. Details zijn voor een HSP belangrijk, des te fijner dat je die ook hierin kwijt kunt.
.

Leoniek van der Maarel

Leoniek van der Maarel

Rouwspecialist

Ik ben psycholoog, orthopedagoog  hypnotherapeut en  enneagramcoach. Daarnaast heb ik veel trainingen gevolgd om mij allerlei behandelmethodieken eigen te maken.

Ik ben gespecialiseerd in rouw bij kinderen en volwassenen (rouw bij dood, ziekte en echtscheiding) en ik hou me al meer dan 20 jaar bezig met allerlei concepten rondom het ‘nieuwe rouwen‘.

Ik neem je mee in deze masterclass. We gaan het volgende behandelen:

  • Hoe zit ‘rouwen’ in elkaar.
  • Waar bestaat het eigenlijk uit?
  • Wat kan het allemaal teweeg brengen?
  • Hoe kun je, via Lutografie, aandacht leren besteden aan al die facetten van rouw die zich in je leven voordoen na je verlies/verliezen, zodat je leven weer zinvol wordt?
  • We doen een paar korte oefeningen uit dit online programma als voorbeeld zodat je ter plekke al wat inzichten krijgt.
  • Je krijgt meer bewustwording op de thema’s ‘erkennen, herkennen, verkennen en verbinden’.

Masterclass rouw voor HSP

Rouwen 
op jouw manier

Hoe je jouw rouw kunt verweven

Schrijf je in voor deze Masterclass

Door op deze link te klikken kom je in de webwinkel van Het Nieuwe Rouwen. 

Je kunt daar betalen en daarna is je aanmelding definitief.